Discussion – 

Dobre spletne strani

Ste lastnik spletne strani ali to želite postati? Potem želite vedeti oz morate vedeti kaj pomeni imeti dobro spletno stran.

Kaj pomeni, da je spletna stran dobra?

Ali to pomeni da je grafično vrhunska po najnovejših smernicah oblikovalcev? Ali dobra stran pomeni, da stranke rade pridejo na vašo spletno stran, ker jim nudite dobro vsebino? Ali dobra stran pomeni, da vam spletna stran služi kot vaš najboljši zaposlenec? Ali pa dobra stran pomeni da ste prvi pri poizvedbi in das stric Google obožuje?

Dobra spletna stran potrebuje dobro načrtovanje

Danes bomo poskušali odgovoriti na to kaj pomeni dobra spletna stran še prej pa kaj je to čemu je namenjena.

KAJ JE SPLETNA STRAN

Spletna stran danes predstavlja sodobno obliko trženja katerekoli organizacije, iskanju novih strank, povečanju prodaje in obiskovalcev.

Spletna stran mora biti namenjena hitremu, preglednemu in preprostemu dostopu do informacij.

Dobra spletna stran mora biti prirejena za uporabnike.

Lastnosti dobrega spletnega mesta:

 1. Informativnost: uporabniku naj bi bile na voljo le informacije, ki ji potrebuje oz zaradi katerih je spletno mesto obiskal.
 2. Aktualnost in verodostojnost: podatki so ažurirani, spletno komuniciranje je usklajeno s tradicionalnim komuniciranjem, vsebina mora biti verodostojna.
 3. Všečnost: pozitivni prvi vtis, vizualna všečnost in privlačnost, domačnost, nemoteči vizualni elementi, prijetne in usklajene barve, berljiv, usklajen in vsebini primeren tip pisave, primerna razporeditev, smiselni in uporabni poudarki, dinamičnost in upoštevanje spleta kot medija.
 4. Preprostost: enostavna, smiselna in učinkovita navigacija, urejeni in usklajeni meniji, pregledna in oblikovna usklajena razporeditev vsebine, enoten dizajn, barva, shema in pisava. Uporabnik mora v vsakem trenutku vedeti, na kateri strani in kje znotraj strukture spletne strani se nahaja.
 5. Hitrost: strani in elementi se hitro naložijo, uporabnik pri brskanju ne čaka predolgo, da se odpre posamezna stran ali element. Samo izjemoma naj bi se strani, namenjene za zbujanje večjega zanimanja, nalagale dlje, in še to s poprejšnjim opozorilom obiskovalcu, kolikšen je predviden čas nalaganja.
 6. Obiskanost: spletna stran doseže svoj namen, če izpolnjuje potrebe, zaradi katerih je uporabnik obiskal in če izpolnjuje želje in cilje lastnikov.
Dobra spletna stran pišemo za stranke

Dobra spletna stran je:

 • preprosta za učenje,
 • koristna za uporabo,
 • zapomnljiva,
 • brez pogostih in resnih napak,
 • ima jasno hierarhijo,
 • izkorišča konvencije,
 • razdeljena na jasna opredeljena področja,
 • jasno pove, kaj je mogoče klikniti,
 • minimalizira hrup,
 • predvsem pa mora uporabniku nuditi osebno zadovoljstvo.

Preživele bodo tiste spletne strani, ki bodo informacije podajale dovolj preprosto, da bo uporabnik za iskanje uporabil minimalno energijo. Jakob Nielsen podkrepi to dejstvo s sloganom »On the Web, you have Darwinism – survival of the easisest«.

spletna stran mora biti urejena

Jadranka Smiljić

Jadranka Smiljić, vaša spletna asistentka. Izdelujem učinkovita, funkcionalna in uporabniku prijazna spletna mesta, ki izpolnjujejo zahteve naročnika in uporabnikom zagotavljajo pozitivno izkušnjo.

Preberite še